Kan Q10 forebygge migræne? 

Hvad er Q10?


Q10 er et fedtopløseligt co-enzym, der findes naturligt i vores cellers mitokondrier; de kraftværker, der hjælper til at hente energi fra vores fødevarer. Det er også en antioxidant, der beskytter mod frie radikaler. Frie radikaler ophobes i kroppen og gør skade. Antioxidanter er derfor livsvigtige for vores overlevelse. Vi danner en del selv, men resten tilføres via kosten og evt. kosttilskud.

Q10 forekommer naturligt i primært kød og fisk. Det findes dog også i nødder, bælgfrugter, spiseolier og nogle kornprodukter. En dansker får kun gennemsnitligt 3-10 mg Q10 via kosten, men for at forebygge migræne kræves et tilskud på 100-300 mg dagligt. 

Kroppen har i øvrigt sit eget lager af Q10 på 1 – 1,5 g. Det meste er lagret i hjerte, lever og nyrer. Der findes normalt 1 mg per L blod. Kroppens lager mindskes med alderen. Q10 virker især på karvæggen og hjertet. 

Da Q10 er fedtopløseligt, skal det tages sammen med noget fedtholdigt mad; gerne morgenmaden. Det kan nemlig også give energi, så derfor er det smartest at tage først på dagen, så det mindsker risikoen for at forstyrre din søvn.

Kan Q10 forebygge migræne? 

Det har i doser på mindst 100 – 300 mg per dag vist sig at kunne forebygge migræne hos nogle; både i frekvens, varighed og styrke. Især hvis man samtidig tager magnesium, B2- og B12-vitamin. Børn bør nøjes med 100 mg Q10 per dag.

Kan Q10 fås med recept? 


Q10 står ikke nævnt som forebyggende i Referenceprogrammet for hovedpinesygdomme, sandsynligvis fordi den samlede evidens ikke er så stor, som den f.eks. er for magnesium og B2-vitamin (riboflavin).

Derfor vil din læge, neurolog eller dit hovedpinecenter sandsynligvis ikke anbefale dig at prøve, men de vil omvendt nok heller ikke fraråde dig det. Det er derfor heller ikke muligt at få hverken recept eller tilskud til behandlingen. Men Q10 kan købes på apoteker, i større dagligvareforretninger og i næsten alle helsekostbutikker, både fysiske og online; danske og udenlandske uden recept. Det kan være nødvendigt at tage flere tabletter for at nå op på dosen på 100-300 mg, men det sker der ikke noget ved.


Videnskabelige beviser om Q10 og migræne

Søger man på ”migraine Q10” på forskningsdatabasen Pubmed finder man 96 artikler.  Det er mindre og større undersøgelser på såvel voksne, som børn og unge. De beretter alle, at Q10 har en forebyggende virkning mod migræne. Der meldes om lindring i antal migræneanfald, styrke og varighed.

Bivirkninger

Der er lidt usikkerhed om, hvorvidt der er bivirkninger ved Q10. De undersøgelser på Pubmed, jeg har læst, melder ikke om bivirkninger. Men i artiklen om Q10 på Netdoktor står der, at hovedpine, svimmelhed, fordøjelsesbesvær, hududslæt og kvalme. Det er ikke alvorlige bivirkninger, men de kan selvfølgelig være ubehagelige. Derfor kan det være en idé at trappe langsomt op fra 100 mg til 300, hvis du ikke får den ønskede effekt af de 100 mg. I Migræne danmarks Facebookgrupper er jeg dog ikke stødt på meldinger om bivirkninger af Q10.

Interaktioner 

Der er lidt blandede meldinger om interaktioner. Flere steder er det nævnt, at har du lever og nyreproblemer, bør du drøfte indtaget af Q10 med din læge. Det samme gælder hvis du tager blodfortyndende medicin eller er diabetiker.

Skal du opereres er det vigtigt at nævne samtlige typer medicin og kosttilskud for lægerne. Tidligere hed det sig, at det kunne medføre blødninger, men lægerne fraråder ikke kosttilskud op til operationer i lige så høj grad længere. Men der kan være forskel på, hvilke typer operationer du skal igennem, så nævn det hellere for lægen for sikkerheds skyld.

Litteratur og note om Migræne danmarks grupper på Facebook:  

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33402403

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27670440

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25916335

https://netdoktor.dk/mave-og-tarm/ernaering/sygdomme/antioxidanter-og-frie-radikaler

Migræne danmarks Facebookgrupper omfatter: 

Migræne danmark”, som er en lukket gruppe

Migræne og mig”, som er en lukket gruppe

Migræne – er IKKE bare hovedpine”, som er en åben gruppe.