Magnesium er kroppens 4. mest almindelige stof. Det er livsvigtigt og kroppen indeholder ca. 24 g. Halvdelen bruges til knoglerne, resten til bløddelene og andre funktioner. Blandt andet hjælper magnesium til, at kroppens stofskifte fungerer, som det skal og til overførslen af nerveimpulser til muskler og hjerte. Magnesium stabiliserer også hormonbalancen.
Magnesium findes i alle dele af kosten, dog mest i fuldkorn, mælk, nødder, bladgrønt og grøntsager. De fleste raske mennesker, der spiser varieret, får deres behov for magnesium dækket gennem kosten. Men os, der lider af migræne, kan have gavn af et ekstra tilskud.
Magnesiumtyper
Magnesium findes i både organiske og uorganiske typer. De organiske typer er dem, der bedst forebygger migræne. De hedder magnesiumcitrat, magnesium-malat, magnesiumbis-glycinat, magnesium-l-pidolat og flere andre. Det er nemmest at huske, at de ender på -at.
De uorganiske typer (magnesiumoxid og magnesiumhydroxid) ender på -id og bruges mest som afføringsmiddel, da de optages meget dårligt. Dog findes depottabletter, der nedbrydes over en længere periode og dermed optages bedre. Der findes også produkter, der indeholder både uorganiske og organiske typer.
Selvom man bruger organiske produkter, kan man få lidt løs mave af dem. Så kan man enten skifte type eller man kan starte med en lavere dosis og derfra trappe op til den ønskede.
Magnesium findes også som olie og creme, der optages gennem huden ved påsmøring på huden. Nogen har bedre erfaring med dette end med piller, men det er individuelt, hvad der virker bedst. Du er nødt til at prøve dig frem. Hvert præparat skal prøves 2-3 måneder før du endelig kan se, om det har effekt. Nogle har dog effekt væsentligt hurtigere.
Den anbefalede dosis for tabletter, er i referenceprogrammet angivet til 360 mg pr. dag. Nogle patienter har gavn af at tage op til 600 mg. Dosen på cremer og olier er der ikke undersøgelser af i forhold til migræne.
Hvem kan have gavn af magnesiumtilskud
Hvis du får for meget magnesium, kan du få tynd mave, ellers er der ingen fare ved overdosering. Dog udskilles magnesium gennem nyrerne og derfor skal du dog være varsom med tilskud, hvis du har dårlige nyrer. Rådfør dig i så fald med lægen.
Magnesium stabiliserer hormonudsving og kan derfor være særlig smart at prøve, hvis du er kvinde og har hormonel migræne. Men magnesium kan virke for migræne af alle typer og med alle triggere. Det kan ikke måles, om man har gavn af et ekstra tilskud på magnesium, det er blot at prøve sig frem og se, om det virker.
Hvad siger videnskaben?
Undersøgelser viser, at et tilskud af magnesium hos en større del af migrænepatienter kan reducere frekvensen og styrken af anfald.
Der er også lavet undersøgelser, der viser, det kan være en fordel at kombinere det med Q10 og riboflavin og i bl.a. Tyskland, findes der produkter, der indeholder alle tre ting. Det er dog underordnet, om du tager det som 3 separate tabletter eller om det er i samme præparat.