Først og fremmest tillykke med beslutningen!
Her finder du vejledning og inspiration til, hvordan du kan leve på en måde, som optimerer muligheden for at blive gravid. Desuden får du inputs til, hvordan du kan forholde dig til ændringer i forhold til forebyggelse og behandling af din migræne i graviditeten.
Overordnet anbefales det, at du allerede lever, som om du er gravid, når du planlægger at blive det.
Almene råd når du planlægger graviditet:
- Spis sundt og varieret og dyrk den motion, der er mulig for dig.
- Begynd allerede at indtage folinsyre som tilskud (læs mere under kosttilskud).
- Når du stopper med din prævention, så overvej at stoppe med at drikke alkohol.
- Undgå rygning og andre rusmidler.
- Tal med din læge om, hvorvidt det er nødvendigt at skifte til anden medicin, når du planlægger graviditet.
Medicin
Allervigtigst er, at du ved, at et barn er mest modtagelig over for skadelige påvirkninger, omkring graviditetsugerne 3-8. For det er på dette tidspunkt, organerne bliver dannet. Der kan derfor opstå alvorlige skader for barnet i de tidlige uger af graviditeten. De færreste ved, at de er gravide, før de er omkring 4.-5. graviditetsuge. Det kan derfor være en god idé, at du lever dit liv, som om du var gravid, allerede mens du planlægger at blive det, for at forhindre evt. skader på dit barn.
Der er ikke nogen garantier for, at du bliver gravid i den første måned efter, at du har smidt præventionen. Inden for de første 6 måneder vil 50 % have opnået graviditet, mens 85 % vil have opnået graviditet efter 12 måneder. Halvdelen af de 15% der efter 1 år endnu ikke har opnået graviditet, vil blive gravide inden for de første 2 år. Derfor anbefales det, hvis du og din partner er sunde og raske, at I først opsøger jeres læge 12 måneder efter udeblevet graviditet for at blive undersøgt for evt. barnløshed.
Med hensyn til din anfaldsmedicin, så må du gerne tage den f.eks. i de første 2 uger efter din menstruations første dag, hvis du får migræne, da du på dette tidspunkt med stor sandsynlighed endnu ikke vil have et befrugtet æg. Det er dog altid en opvejning, som du bør tale med din læge eller neurolog om. Sumatriptan er den eneste triptan, der er godkendt under graviditet, da det er den triptan, der er lavet flest studier på i forhold til graviditet.
Gravide kvinder bør ikke tage noget, der indeholder acetylsalicylsyre eller Ibuprofen, med mindre det er godkendt af en læge. Forud for din graviditet kan det være en god idé at lægge forebyggende medicin på hylden. Det er smart allerede når du planlægger graviditet, at tage en snak med lægen om al din medicin samt din livsstil. Præparater med paracetamol er normalt i orden at tage i begrænset omfang under graviditeten. Det samme gælder sumatriptan (imigran), men drøft alligevel begge dele med din læge eller neurolog.
Migrænevenlig livsstil
Når du planlægger graviditet kan du i stedet arbejde med at justere dine vaner i en mere migrænevenlig retning. Det kan f.eks. handle om, at du spiser regelmæssigt, får drukket tilstrækkeligt med væske og at du så vidt muligt går i seng og står op på samme tidspunkt hver dag. Migrænehjernen elsker rutiner og du kan unde dig selv at sætte tempoet lidt ned i en periode, mens du venter dig.
Andre ting der kan styrke din fertilitet:
- Frisk luft og bevægelse
- Reduktion af koffeinholdige drikke
- Tilstrækkelig søvn af god kvalitet
- Afspænding
- Reduktion af kemi- og hormonforstyrrende stoffer. Det har man har fundet ud af, også kan forværre migræne.
Kosttilskud
Det anbefales, at du tager 400 mg folinsyre dagligt, allerede når du planlægger at blive gravid, og at du fortsætter med dette til og med den 12. graviditetsuge. Ligesom visse kosttilskud anbefales, når du planlægger graviditet eller er gravid, kan andre bruges forebyggende mod migræne. Det gælder f.eks. magnesiumcitrat og B2-vitamin (riboflavin).
Den anbefalede dosis magnesium til dig med migræne er 400-600 mg magnesium dagligt, mens 400 mg B2-vitamin(riboflavin) også anbefales. Du må gerne tage begge dele, når du planlægger graviditet, er gravid eller ammer.
Øvrige kosttilskud og naturlægemidler anbefales ikke, da der ikke er tilstrækkelige undersøgelser om dem. Du kan evt. gå dem igennem et for et med din læge. Men er du i tvivl, om de vil skade fostret, er det smartest at stoppe med dem, indtil du er færdig med at amme.
Litteratur:
Hildebrandt, Gitte og Krog Haagen, Louise (2019): “Mor med migræne – Lær at håndtere familielivet før, under og efter graviditet”. Muusmann Forlag.
Forskere finder sammenhæng mellem hormonforstyrrende stoffer og migræne (November 2023);
https://ing.dk/note/forskere-finder-sammenhaeng-mellem-hormonforstyrrende-stoffer-og-migraene
Referenceprogrammet (2020): https://dhos.dk/wp-content/uploads/2020/06/2932-Referenceprogram_2020_final_web-24.06.20.pdf