Livet med migræne er livet med en usynlig sygdom eller et skjult handicap. En sygdom, der giver anfald af oftest ensidig hovedpine, der bliver værre ved aktivitet. Anfald, der kan være ledsaget af synsforstyrrelser, lys- og lydfølsomhed, kvalme, svimmelhed, opkastninger og måske en hjerne, der driller og gør det svært at finde de rigtige ord. Anfald, der kan komme når som helst og hvor som helst og ikke rigtig tager hensyn til, hvornår det passer ind i dit program og hvor du er henne. Anfald, som ikke altid kan forudses og som omverdenen ofte ikke forstår.
Livet med migræne er også, at skuffe andre og sig selv, at svigte de nærmeste og at gå glip af sine store og små drømme og af vigtige øjeblikke i livet. Uden selv at være skyld i det.
Men livet med migræne er også at leve regelmæssigt, udtænke løsninger, så livet begrænses mindst muligt. At kende sig selv og sit migrænemønster og være forberedt på anfald eller bedst af alt, forsøge at undgå nogle af dem og at gøre andre mildere. Det er at kende til de faktorer, der kan give flere anfald og begrænse dem, hvor det er muligt. Og at kende vejen igennem sundhedsvæsnet og vores sociale system. Og at være opdateret med den nyeste viden på området og de nye muligheder, der er kommet indenfor de sidste år.
Alt dette kan du få hjælp og vejledning til ved at melde dig ind i Migræne Danmark, følge os på de sociale medier og abonnere på vores nyhedsbrev. For vi består af mennesker, der kender sygdommen indefra og som er her for at hjælpe DIG, der er patient eller pårørende til en migrænepatient.
Mere om emnet
-
Migræne og hovedpine er en folkesygdom, der rammer bredt. Migræne og hovedpine kan fylde meget i dagligdagen i en familie. Alt efter hvem der er ramt, hvor ofte og ikke mindst hvor hårdt.
-
”Migræne er ofte en halvsidig, pulserende hovedpine, som varer fra timer til nogle døgn, men mange har dobbeltsidig migræne.” Er du begyndt at få anfald, der lyder som disse, skal du selvfølgelig gå til lægen og få det konstateret.
-
Social ulighed i sundhed handler om, at der er uretfærdige systematiske forskelle i sygdomstilstand, livskvalitet, behandling og konsekvenser af sygdom mellem (grupper af) borgere i samfundet.