Page 13 - MigræneNyt november 2023
P. 13

Lækker migrænevenlig mad i december






 Dette nummer af MigræneNyt   Hjemmelavet laksesalat   Sådan gør du:   ghurten. Smag til. Stilles på køl indtil
 udkommer i november, så   (2 personer)  Sorter evt. grove stilke fra grønkålen   servering.
 december og julemåneden er   og skær den i mindre stykker. Kram
 mad  lige om hjørnet. Derfor får du   Det skal du bruge:   nu kålen i en stor skål med olivenolie   Krydrede peberkagemuffins
 250 g ovnbagt afkølet laks
 inspiration til nogle migræ-
          og salt, så den bliver blødere. Du skal
 nevenlige lækkerier, der også   2 tsk. mayonnaise (uden E330) f.eks.   massere kålen med hænderne.   (9 store eller 12 små)
 kan nydes resten af året, selvom en   Hellman’s
 del af dem dufter meget af jul. Op-  1 dl creme fraiche  Vend kålen med skrællede æbler i   Nu er snart december, hvor den står
 skrifterne er lavet med migræneven-   Salt, peber  tynde skiver, fetaost i passende styk-  på julehygge, arrangementer og en
 lige ingredienser. Det vil sige, at de   Dild  ker, granatæblekerner og bredbladet   del kage og andre søde sager. Mange
 ikke er kendt for at trigge migræne.  persille.   af de kager du køber færdigt, indehol-
 Sådan gør du:   Server grønkålssalaten til frikadeller-  der citronsyre (E330), der kan give
 Velbekomme!   Mos laksen let med en gaffel. Bland   ne med kogte kartofler eller ris.   migræne hos nogle. Du kan med for-
 mayonnaise, creme fraiche, salt og         del bage dine egne lækkerier, så ved
 peber, og smag dressingen til. Bland   TIP: Du kan bruge alle typer af kål og   du, hvad de indeholder, og jeg lover
 Hel lakseside med    hakket dild i dressingen sammen med   f.eks. udskifte æblerne med pærer.   dig, at de her muffins er gode.
 Kyllingefrikadeller    krydderurter  laksen.
 (4 personer)   Lad gerne laksesalaten trække noget   Det er oplagt at servere de krydrede   Lækker pæretærte med
 Vi skal også have noget, der er knap   tid på køl, inden den skal spises.  peberkagemuffins i december, men
 Det skal du bruge:   så julet, men let at lave til mange.   Server laksesalaten på et godt stykke   de kan efter min mening spises året   ingefær og kardemomme
 400 g hakket kylling   Nemlig en hel lakseside, som du bager   brød (bagt med gær) eller med små   rundt.   (8 stykker)
 1 æg  i ovnen med krydderurter.   kogte kartofler og en enkelt salat af
 1 fintrevet gulerod  salatblade, agurk og dild.   Det skal du bruge:          Det skal du bruge:
 1/2 fintrevet squash   Brug evt. rester til laksesalaten og   3 dl hvedemel   100 g smør
 1-2 tsk. timian  server den til frokost dagen efter. Du   1,5 dl sukker (gerne rørsukker)  3 spsk. græsk yoghurt eller creme
 1 håndfuld havregryn  finder opskrifter på laksesalat under   1 tsk. kanel    fraiche (gerne med 9% fedt)
 1 dl mælk   denne opskrift.                1 tsk. stødt nellike               2 æg
 1 tsk. salt                                1 tsk. stødt ingefær               1,5 dl sukker
 Peber efter smag   Det skal du bruge:      1 tsk. natron                      2 dl hvedemel
 Smør eller olivenolie til stegning  En hel lakseside med skind  100 g smør    1 tsk. bagepulver
 1 bundt krydderurter f.eks. bredbla-       1 dl piskefløde eller creme fraiche  1/2 tsk. stødt kardemomme
 Sådan gør du:   det persille, frisk basilikum eller frisk   1 dl mælk         1/2 tsk. stødt ingefær
 Rør kyllingefars, æg, revet gulerod,   estragon  1/2 dl lys eller mørk sirup  1 tsk. vaniljesukker
 revet squash, timian, havregryn,                                              2-3 pærer (du kan også bruge æbler).
 mælk, salt og peber og lad farsen   Sådan gør du:
 hvile, mens du koger bulgur. Steg   Læg laksen på en bageplade beklædt   Sådan gør du:  Sådan gør du:
 frikadellerne i smør eller olivenolie og   med bagepapir.   Tænd ovnen på 175 grader (150 gra-  Pisk æg og sukker til det skummer.
 smag til med salt og peber.   Drys salt peber og hakkede krydder-  Coleslaw med æble   der varmluftsovn).   Tilsæt græsk yoghurt eller creme
 urter over og bag den ved 200 grader   (4 personer)                           fraiche og rør om.
 Server med enten grønkålssalat,   (180 grader varmluft) i ca. 20-25   Bland alle de tørre ingredienser i en   Bland hvedemel med bagepulver,
 coleslaw med æble eller fetacreme.   minutter.   Det skal du bruge:   skål. Smelt smørret og rør det ned i   vaniljesukker, kardemomme og stødt
 hasselbackkartofler, kogte kartofler   Stik en gaffel eller en kødnål ned i   1 lille hvidkål, spidskål eller spidskål   dejen sammen med resten af ingre-  ingefær.
 eller ris vil passe godt til.   midten af laksen for at tjekke, om den   (ca. 300 g)  dienserne. Dejen skal ikke piskes, kun   Vend melblandingen ned i æggemas-
 er færdig. Gaflen eller kødnålen skal   2 æbler  røres og samles til en ensartet dej.  sen og tilsæt det smeltede smør som
 Ps. Både løg og hvidløg er kendte   være varm at føle på, når du tager   Grønkålssalat med feta og   2 dl. græsk yoghurt (lavet af pasteuri-  det sidste. Rør dejen jævn.
 triggere, da de indeholder stoffet   den op.   seret mælk)  Smør muffinsformene med lidt smel-
 octopamin, derfor er de udeladt i   Server laksen med enten grønkålssa-  granatæble   2 spsk. mayonnaise (uden E330) f.eks.   tet smør og fyld dem 2/3 op med dej   Kom dejen i en smurt tærte- eller
 opskrifterne.   lat med feta og granatæble, coleslaw   (4 personer)   Hellmann's   ved at bruge en spiseske.   springform (diameter 22 cm)
 med æble eller fetacreme. Et godt   Sukker, paprika, salt og peber efter      Skræl pærerne (eller æblerne) og
 TIP: Andebryst kan være et lækkert   stykke brød vil også passe til.   Det skal du bruge:   smag  Bag dem i 15-20 minutter. Hold øje   skær dem i tynde både. Placer dem i
 alternativ til frikadeller i julemåne-  200 g frisk grønkål   med dem undervejs, og prik med en   dejen i et smukt mønster.
 den.   Vær opmærksom på, at brød bagt med   1 spsk. olivenolie  Sådan gør du:   gaffel for at tjekke, om de er bagt   Bag tærten ved 175 grader (160 gra-
 surdej kan trigge migræne og vælg et   1 tsk. salt  Hak kålen fint.   færdigt.   der varmluft) i ca. 35 minutter.
 2 æbler
 bagt med gær. Undlad desuden citron,   150 g fetaost (brug den pasteurise-    Server med græsk yoghurt, creme
 med mindre du ved, at det ikke er en   rede)  Skræl og riv æblerne groft.   Pynt evt. med små dekorative jule-  fraiche eller flødeskum
 trigger hos dig.   1 granatæble (kernerne)  Rør yoghurt, mayonnaise, sukker,   stokke for at gøre dine muffins ekstra   /GH
 ½ bundt bredbladet persille   paprika, salt og peber sammen i en   julede.
          skål, og vend grøntsagerne i yo-


 12  MigræneNyt nr. 3  2023                                                     MigræneNyt nr. 3  2023       13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18